Οδηγίες για σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού σας.
https://www.facebook.com/mixalis.stefanoudakis.7/videos/328927926102966
Περιμένοντας τις βαθμολογίες σας, ας δούμε ψύχραιμα, χωρίς συναισθηματική φόρτιση, ποια πρέπει να είναι τα βήματά σας για να συμπληρώσετε “σωστά” το μηχανογραφικό σας.
Φέτος για πρώτη φορά δεν υπάρχει απάντηση στην ερώτηση “πόσα μόρια έχεις;” μιας και με τους ίδιους βαθμούς θα έχετε πολλά και διαφορετικά, για κάθε σχολή, μόρια, αφού κάθε σχολή ορίζει από φέτος τους δικούς της συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα. Έτσι οι πιθανές προβλέψεις είναι δυσκολότερες από κάθε προηγούμενη χρονιά.

Αυτό είναι καλό βέβαια για τη διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού η οποία είναι – και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται- “λίστα επιθυμίας” κι όχι πρόβλεψης.
Ας δούμε λοιπόν πώς πρέπει να σκεφτούμε για να συμπληρώσουμε τη λίστα αυτή…
1ο βήμα
Πριν ξεκινήσετε τη βαθύτερη ανάλυση των σχολών ξεκαθαρίστε τα εξής:
– Τι πραγματικά θέλετε να σπουδάσετε και στη συνέχεια να το κάνετε επάγγελμα.
Μελετήστε, ψάξτε, ρωτήστε τι σημαίνει να είσαι γιατρός, δικηγόρος, στρατιωτικός, καθηγητής, λογιστής, στέλεχος επιχείρησης…. Μη μένετε στην εικόνα του Grey’s anatomy για τους γιατρούς ή του SUITS για τους δικηγόρους ή στο επαγγελματικό status που έχουν στην κοινωνία. Αν δεν αντέχετε το αίμα ή τους διαπληκτισμούς μάλλον πρέπει να ψάξετε για άλλη καριέρα.

– Μπορείτε να υποστηρίξετε τις σπουδές σας μακριά από την πόλη διαμονής σας;
Μιλήστε με την οικογένειά σας, ψάξτε οικονομικούς τρόπους διαβίωσης στις πόλεις που έχουν τις σχολές που επιθυμείτε: όπως φοιτητικές εστίες, δυνατότητα συγκατοίκησης ή φιλοξενίας, part-time δουλειά για κάλυψη εξόδων ή ό,τι μπορεί να σας δώσει τη δυνατότητα να σπουδάσετε σε άλλη πόλη, πέραν αυτής που κατοικείτε

– Αυτό που θέλετε να σπουδάσετε σας ενδιαφέρει να το «εξαργυρώσετε» σε επαγγελματική καριέρα;
Επειδή συνήθως η απάντηση είναι καταφατική μελετήστε τις επαγγελματικές προοπτικές που ανοίγονται μπροστά σας με την απόκτηση συγκεκριμένων τίτλων σπουδών, τις επαγγελματικές διεξόδους που σας δίνει ένα πτυχίο, τις δυνατότητες μεταπτυχιακών σπουδών, αν μπορείτε να κάνετε «πρακτική εξάσκηση» και γενικότερα οτιδήποτε δίνει πλεονέκτημα σε μια επιλογή έναντι μιας άλλης. Στο διαδίκτυο υπάρχουν τα site των σχολών για οποιαδήποτε πληροφορία θέλετε (πρόγραμμα σπουδών, μεταπτυχιακά, τίτλος σπουδών, επαγγελματικές δυνατότητες…)

2ο βήμα
Κι αφού ξεκαθαρίσετε όλα αυτά, ξεκινάμε…
– ΘΕΩΡΗΣΤΕ Ο,ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΠΕΤΥΧΕΙ ΤΗ ΜΕΓΙΣΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 20.000 ή 22.000 ή 24.000 μόρια… Αν δε σας κάνει αυτό, θεωρήστε ότι συναντάτε το Θεό (τον πλανητάρχη, τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό των illuminaty… ό,τι θεωρείτε πιο ρεαλιστικό…) και σας υπόσχεται τη σχολή των ονείρων σας. Μη νοιαστείτε, στο σημείο αυτό, για το πόσο γράψατε, αν υπάρχουν πιθανότητες επιτυχίας, αν σκέφτεστε να ξαναδώσετε… Έχετε κάποια μόρια και θέλετε να τα εξαργυρώσετε όσο το δυνατόν καλύτερα.

3ο βήμα
Και πάμε στο πρακτικό μέρος τώρα…
1. Χωρίστε σε 3 group τις σχολές του πεδίου σας στις οποίες έχετε πρόσβαση.

Στο 1ο βάλτε , αρχικά χωρίς σειρά προτίμησης, όσες σχολές είναι αυτές που αποτελούν το «όνειρό» σας, που είναι αυτό για το οποίο παλέψατε, αγχωθήκατε, κουραστήκατε… οι σχολές που χωρίς δεύτερη σκέψη θα σας έκανε ευτυχισμένους αν πετυχαίνατε.
Στο 2ο βάλτε, επίσης χωρίς σειρά προτίμησης αρχικά, τις σχολές που θα φοιτούσατε πολύ ευχαρίστως, αν δεν πετύχετε σε κάποιες από το 1ο group. Αυτές που δε θα σας έβαζαν σε σκέψεις να ξαναδώσετε γιατί καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των φιλοδοξιών σας.
Στο 3ο group, βάλτε τις σχολές «μαξιλαράκι ασφαλείας», δηλαδή αυτές που θα πάτε ως ύστατη επιλογή κι εκείνες που απλά θα σας δώσουν τη «φοιτητική ιδιότητα» με ό,τι αυτό συνεπάγεται και κυρίως χρόνο για να δείτε όλες τις εναλλακτικές που έχετε αν καμμιά από τις αρχικές επιλογές σας δεν ευοδωθούν.

2. Ξεκινήστε την ταξινόμηση των σχολών σε κάθε group, ξεχωριστά. Μη δώσετε σημασία στις περσινές βάσεις, παρά μόνο αν αφορά σχολές που στο μυαλό σας έχουν ακριβώς την ίδια βαρύτητα. Βάλτε τον αριθμό 1 στην καλύτερη δυνατή επιλογή σας, στο δώρο που θα ζητάγατε από το Θεό (τον πλανητάρχη, τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό των illuminaty…).
Στη συνέχεια σκεφτείτε ότι αυτή η σχολή δεν είναι διαθέσιμη… Ποιο θα ήταν το 2ο καλύτερο δώρο; Εκεί είναι το νούμερο 2 σας….
Και συνεχίστε έτσι μέχρι να αριθμήσετε όλες τις σχολές του 1ου group.
Κάντε το ίδιο για κάθε group.
Κι έτσι έχετε τη σειρά προτίμησής σας!
3. Γράψτε καθαρά τις σχολές με τη σειρά προτίμησής σας και κάντε έναν τελευταίο έλεγχο.

Σκεφτείτε την 1η σχολή… Φανταστείτε ότι περάσατε και φοιτάτε σε αυτήν… όμως δεν περάσατε σε καμμιά άλλη από τις σχολές που βρίσκονται πιο κάτω στη λίστα. Σας ενοχλεί αυτό; Αν ναι ξανασκεφτείτε τη σειρά. Αν όχι συνεχίστε με τη 2η επιλογή σας … μετά με την 3η κ.ο.κ
Και τελειώσατε… Αρκεί να συμπληρώσετε την ηλεκτρονική φόρμα και είστε έτοιμοι!
Δείτε την όλη διαδικασία σαν ένα ευχάριστο νοητικό παιχνίδι! Καλή διασκέδαση και καλά αποτελέσματα! Είμαστε πάντα δίπλα σας!!